На днешната дата:През 1819 г. американският колесен параход Савана“ се отправя

...
На днешната дата:През 1819 г. американският колесен параход Савана“ се отправя
Коментари Харесай

На днешната дата, 24 май. Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

На днешната дата:
През 1819 година американският колесен параход „ Савана “ се насочва на път за Европа и става първият параход, пресякъл Атлантическия океан.През 1832 година Гърция е оповестена за кралство.През 1844 година — От Вашингтон до Балтимор е изпратено първото телеграфно съобщение, посредством потребление на морзовата писменост със наличие „ Какво е сътворил Господ? “.През 1851 година в Пловдив за първи път се честват Св. св. Кирил и Методий, с което се слага началото на празнуването на Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост.През 1883 година в Ню Йорк е открит известният Бруклински мост, най-големият провесен мост по това време.През 1899 година в Бостън е открит първият многоетажен затрупан паркинг в Съединени американски щати.През 1900 година в Русия е пуснат на вода крайцерът „ Аврора ”, станал по-късно знак на Октомврийската гражданска война.През 1914 година публично е регистриран ПФК „ Левски ” (София).През 1940 година американският авиоконструктор от украински генезис Игор Сикорски реализира първият сполучлив полет на еднороторен хеликоптер.През 1956 година в Лугано (Швейцария) е извършен първият ефирен музикален конкурс „ Песен на Евровизия ”.През 1975 година пред Народната библиотека в София е открит паметникът на Св. св. Кирил и Методий.През 1981 година екип от астрономи, включващ Харолд Ретсема, Уилям Хубарт, Лари Лебовски, Дейвид Толен и други, открива Протей — сателит на Нептун.През 2000 година Израел приключва 22-годишната си окупация на Южен Ливан.
Празници и събития:

Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност.  На този ден България празнува българската култура, просвета и основаването на глаголицата от Кирил и Методий. Първите преводи на свещените писания Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменски летопис от 1813 година, където се загатва за честване на светите братя на 22 май 1803 година в Шумен. За първи път на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “ в гр. Пловдив по самодейност на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — основатели на глаголицата. Денят 11 май не е случайно определен от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите вести за
празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в " Христоматия славянского язъка " от 1852 година на Неофит Рилски. Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от 12. век, като те са приети за светци още в края на 9. век. Поотделно, паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР